Bewust in actie

Ik zie het vergroten van zelfvertrouwen als een vaardigheid. Als een eigenschap waarin je je kunt ontwikkelen en groeien. Verwacht geen wonderen binnen één dag. Alles wat nieuw is, kan in het begin moeilijk zijn. Maar het kan je ook heel veel energie geven of je wakker schudden. Vergelijk het met het leren lopen van een baby. Dat gaat ook in allerlei stappen en fases. Iedere baby doet dit ook op zijn eigen manier. De ene baby loopt al met 10 maanden. De ander pas met 18 maanden. Soms gaan ze eerst rollen, kruipen, schuifelen.

De  één loopt na drie pogingen. Weer een ander moet het echt hebben van vallen en opstaan. Soms is het pijnlijk. Schaafwonden en rollende tranen. Is het daarmee moeilijk? Nee, ik vind van niet. Het kan wel intensief zijn. Voor zowel de baby als de ouders. Geeft een euforisch gevoel als de eerste stapjes gemaakt worden. Trots en opluchting. Na de eerste stapjes komt er een nieuwe fase. Alles wat nieuw is zorgt voor spanning. Dat werkt voor iedereen hetzelfde. De kunst is om te zorgen dat deze spanning gezond aanvoelt.

Een metafoor helpt je om krachtiger te worden

Je hebt de keuze gemaakt om mee te doen. Nu wil ik je vragen om een besluit te nemen. Namelijk dat je doorzet, ook op de momenten dat het even minder leuk is. Oordeel niet, verwonder je slechts over jezelf. Het helpt dan om een metafoor te hebben. Ik werk veel met metaforen omdat ze je iets geven om op terug te vallen als het even niet lekker loopt. Je hebt een soort houvast. Een metafoor kan een hulpbron worden waar je heel veel energie uit kan putten. Het geeft rust en steun als je het overzicht dreigt kwijt te raken.

Hiervoor heb ik het leren lopen van een baby als metafoor gebruikt. Ken je de uitdrukkingen ‘het lelijke eendje is een mooie zwaan geworden’, ‘zo sterk als een beer’, ‘zo sluw als een vos’ of ‘zo trots als een pauw’? Deze uitdrukkingen zorgen voor een bepaald gevoel en een beeld in je brein. Iemand met veel zelfvertrouwen is zo trots als een pauw en straalt dat uit. Met een metafoor heb je meteen een beeld met een gevoel erbij.

Back to: Jaarprogramma “Kom in je kracht” > Module 1 - Vergroot je zelfvertrouwen