Wat heeft Dolly Parton met balans te maken?

Ik kreeg onverwachts een mooie vraag wat aanleiding is geworden voor een nieuwe blog. De vraag was: “ ik zou wel willen weten hoe jullie naast werk en gezin balans houden in uitgaan en andere sociale contacten. Of is er geen balans? En hoe reageert jullie omgeving erop? Ik vind het lastig om alle ballen omhoog te houden en vooral mijn sociaal leven moet het verduren”.
Balans behouden is voor mij belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat ik mijn leven kan leiden op een manier die ik wil in plaats van geleefd te worden door anderen. Het geeft me de tijd om de dingen te doen die ik belangrijk vind, waar ik energie van krijg en een betekenisvol leven te leiden.
In de huidige samenleving van “druk, druk, druk” lijkt het vinden van balans een van de grootste uitdagingen en soms een noodzaak? Vroeger had ik regelmatig momenten van “alle ballen hoog houden”. Door bewuster te leven maak ik daarin andere keuzes. Gericht op focus en meer rust.
Focus probeer ik te houden door alert te zijn op prikkel. Dagelijks komen er duizenden prikkels op je af. Weet je hoeveel gedachten een persoon op een gemiddelde dag heeft? Je brein moet dit allemaal verwerken. Vaak lukt dit ook gewoon.
Maar soms voelt het alsof, wat je ook doet, je leven in de verkeerde richting blijft gaan. Er ontstaat een patroon waar je minder blij om bent. Ik wil zo veel mogelijk blije momenten in mijn leven. Daarin speelt muziek een grote rol.
In mijn lijst van soms merkwaardige muzieksmaak zit ook Dolly Parton. Ze maakt me blij en vrolijk😊. Als ik “ WORKING NINE TO FIVE” hoor ga ik los. Soms letterlijk. Ik heb geleerd dat het niet altijd handig, vooral niet als je met je pubers in de HEMA boodschappen aan het doen bent.
Anyway, voor moederdag kreeg ik ook als cadeau: “samen naar een film kijken die jij leuk vind op Netflix”. We keken gisteren met z’n drieën naar Dumplin (met veel muziek van Dolly). Begrijp je de connectie al? Leuk en gezellig.
Quality-time met de meiden. Heel bewust en we aten op de bank. Ik ging offline. Daarna niet meer op mijn mobiel geweest. Nu, het is 6.30 uur heb ik 77 whatsapp berichten. Ik had vanmorgen een andere keuze kunnen maken. Eerst alle berichten lezen en/of beantwoorden. Dan was deze blog er niet geweest.
Balans houden is voor mij heel bewust de keuze maken welke prikkels en wanneer ik ze tot me laat. Een dag heeft 24 uur. Elke dag is er eentje die aan je gegeven is. Iedereen is vrij om daarin afwegingen en keuzes te maken. Ik koppel mijn keuzes aan mijn kernwaarden omdat dat belangrijk voor me is.
Hoe vind ik de juiste maat, de juiste balans nog meer? Ik reflecteer. Ik kijk naar mezelf. Mijn zelfbeeld, mijn kijk op de omgeving, mijn naasten en de aandacht die ze nodig hebben en verdienen. Dit geeft mij richting, de juiste maat en meestal een tevreden voel.
Daarnaast heb ik een plan voor elke werkdag met actiepunten. Passen de dingen die ik doe nog binnen mijn plan? Als ze passen voel ik me in balans en in verbinding met mezelf en happy. Ik sta een uur eerder op. Doe af en toe een mantra, meditatie en me-time. Probeer meer te bewegen en nog vaker te lachen.
Alertheid om wat ik allemaal doe. Ik heb namelijk altijd wat te doen. Dat is oké, want de meeste dingen die ik tegenwoordig doe zijn ontzettend leuk. Balans vinden is makkelijker als je in een bepaalde flow komt. Dan wordt WORKING NINE TO FIVE soms WORKING NINE TO NINE. En toch voelt het niet als werken.
Over dit onderwerp is er een heleboel te vertellen. Nee durven zeggen, je kijk op de rol van je omgeving om maar een voorbeeld te noemen. Ik kom daarop terug. Wat doe jij om meer balans in je leven te krijgen?
Laat het me weten in de reacties hieronder!

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *